Jag har handlat ...

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 Fisk

Du kan äta färsk eller djupfyst fisk i alla dess former, så länge de inte är panerade.
Välj gärna feta varianter som lax, strömming eller varför inte en rökt ål? Makrill, sill och sardiner är gott och nyttigt. Alla dessa innehåller mycket proteiner och nyttiga fler- och enkelomättade fetter som gör oss mätta och ökar förbränningen.
Men plocka även ner magra men proteinrika varianter i korgen som torsk eller rödspätta.

 

Skaldjur

Skaldjur är också proteinrika. Det kanske känns riktigt lyxigt att köpa av dem. Beroende på säsong välj bland räkor, kräftor, krabba, musslor och vad som faller dig i smaken. Stenbitsrom till någon sås eller förrätt slinker också med. Hoppa däremot över crabsticks och liknande. De innehåller tillsatser och stärkelse, som har högt GI.

 

Ägg

Ägg är goda, näringsrika, praktiskt förpackade och mättande. De innehåller massor av nyttigheter och har huvudvikt på omättade fetter. Omeletter av alla de slag kommer att finnas på frukostbordet under de närmaste veckorna.

 

Kyckling

Köttet är inte fett och det är proteinrikt. Välj färska eller frysta kycklingbröst eller filéer. En del av dessa är "marinerade" med salt och socker. Undvid dem helst! Färdiga kycklinglådor som värms i ugnen eller mikron är också marinerade med en del socker. Låt dessa bli "nödmat", men köp helst rena, oförädlade produkter. Eller varför inte köpa färdiggrillat? Finns det något mer aptitretande än lukten av en nygrillad kyckling?

 

Kött

Köttdisken hägrar med olika färser: nötfärs för hamburgare, älgfärs för en lite lyxigare variant eller fläskfärs för köttbullarna. Alltid finns det något gott till extrapris, kanske en fläskfilé, lammkotletter eller några skivor lövbiff?

 

Charkvaror

En bit kassler är väl inte så dumt. Förvisso envisas producenterna med att blanda i druvsocker i kasslern och det gillar vi inte, men det är i sammanhanget relativt obetydligt. Korvar av hög kvalité kan också vara trevligt att stoppa ner. Kolla innehållsförteckningen noga. Kötthalten ska vara 70%. Det ger mindre utrymme över för tillsatser med högt GI. Och glöm inte den italienska salamin. Bacon kan vi också ta med några paket av.

 

Nötter och frön

I nötter och frön finns proteiner, omättade, nyttiga fetter och vitaminer. Pistage-, cashew-, val-, pecan- och hasselnötter är lysande som mellanmål och tilltugg.
Av nötterna är jordnötter dessvärre de sämsta. Dels för att de innehåller mer mättat fett än de övriga, dels för att de ofta är saltade.

Kanske hittar du frön och linser på samma hylla som nötterna. Solrosfrön ger en sagolik kick till olika maträtter. Linfrön och psylliumfrön är också utmärkta att lägga med. De innehåller nämligen massor av så kallade vattenlösliga fibrer som inte bara ökar insulinkänsligheten utan också sänker GI-värdet samtidigt som de motverkar förstoppning. De bönor du kan äta i Rivstarten är torkade sojabönor. De är krispigt goda och passar bra som snacks eller till sallader.

 

Mejerivaror

Ost innehåller lite kolhydrater. Förvisso har de animaliska produkterna hög andel av mättat fett. I valet mellan de olika fettsorterna är omättade- och enkelomättade fetter bättre, men just under Rivstarten som bara varar i några veckor är det av underordnad betydelse. Cheddar och Edamer är goda hårdostar.
Gorgonzola, Brie och Camembert kan bli basen i en dignande ostbuffé som du kan festa på till dessert.

 Grädde, gräddfil och crème fraîche är utmärkt till såser. Det är marginellt mer kolhydrater i varianterna med mindre fett, men skillnaden är inte särskilt stor. Om du vill välja dem är det för att hålla nere intaget av det mättade fettet.  

Keso är ett bra val även om färskost generellt innehåller en del kolhydrater.
Du kan också lägga ner lite naturell yoghurt eller fil för att få variation på frukosten eller till mellanmål. Men välj den variant som har lägst kolhydratinnehåll. Under 5 g/ 100 g är ett bra riktmärke.
Smör är bra att steka i och Bregott till mackan. 

 

Färska grönsaker

Plocka på dig rikligt med sallatsblad, rucola, tomater, gurka, paprika, svamp, kål och lök. Sockerärter är de baljväxter som är OK i Rivstart.
Köp även färska kryddor som ingefära, dragon eller basilika. Ta med citron och lime.
Det enda du ska vänta lite med är rotfrukterna, som innehåller för mycket stärkelse. Även om vi i Rivstart tillfälligt begränsar frukten kan du plocka med dig några äpplen, päron, apelsiner eller liknande (dock inte banan, melon eller ananas).  
Ännu bättre är bär som hallon, blåbär och björnbär eftersom dessa innehåller mindre kolhydrater än övriga frukter. Undantag är jordgubbar.
Och oliver naturligtvis. Gröna och svarta, stora och små. Ju fler desto bättre! 

 

Djupfrysta grönsaker

Visst kan du ha djupfrysta grönsaker hemma! Köp rikligt med spenat, brysselkål eller broccoli. Dessa går snabbt att värma och är rika på mineraler och vitaminer.

 

Torrvaror

Vid kolonialhyllan kan du kika efter sojamjöl som är bra om du vill baka utan att använda vanligt mjöl, till exempel för pajer. Titta också efter sockerersättning. Tänk på att vara noga med anvisningarna om hur mycket som ska användas eftersom alla varianter är många gånger sötare än vanligt socker.
Undvik också fruktos (fruktsocker) som i sena studier visat sig ha en kraftigt negativ effekt på vikten, trots att GI-värdet är lägre (beror på att det väldigt lätt omvandlas till fett).

 

Drycker

I dryckesväg kan du stoppa ner mineralvatten, lightläsk eller lightsaft. En del personer får dock visst insulinpåslag även på lightprodukter, som en sorts placeboeffekt som faktiskt kan påverka sötsuget. Det allra bästa är att dricka vanligt kranvatten.
Kaffe och te (gärna grönt te som innehåller mer antioxidanter) kan du också ta med dig, även om du bör skära ner något på koffeinintaget under den första fasen. Varför inte testa koffeinfritt kaffe?

 

Olja

Slutligen ska du plocka med dig rikligt med olivolja. Denna är särskilt rik på enkelomättat fett och innehåller mängder av antioxidanter och vitaminer, inte minst E-vitamin. Olivolja finns numera även med citronsmak som är särskilt gott som salladsdressing eller till fisk.
För stekning rekommenderas rapsolja. Vissa undersökningar gör nämligen gällande att olivoljans fetter blir förstörda den hettas upp över 80 grader, vilket gör att vi bör undvika det i stekpannan.

 

GI-sänkare

Vinäger i olika former sänker GI-värdet på mat och är gott till sallad och vissa rätter med sin syrlighet. Balsamvinäger är gott till många rätter och är ett bra alternativ även om den innehåller lite socker. Passa också på att gå sista varvet förbi kryddhyllan och lägg ner lite spännande smaker som kan förhöja de olika maträtterna – och i vissa fall öka förbränningen. Glöm inte dijonsenap!

 

Mörk choklad

Vid kassan kan du välja en kaka mörk choklad. Minst 70 procent kakaoinnehåll ska det vara.


Hoppas att du tog med dig en stor bil eller bärhjälp för att orka släpa hem alla nyttigheter! Som du märkt är det naturliga matvaror som ligger i påsarna, inga förrädiska halvfabrikat med dolda kolhydrater eller härdade fetter.

 Efter dessa förberedande övningar är du redo att sätta igång och äta enligt GI-metoden.

 

Jag har inte handla allt detta. Skriver ut det här bara för att om det är några av er läsare som vill ta del av informationen :).

Kommentera inlägget här :