Dag 3

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Just nu jobbar jag och sedan har man skolan att tänka på. Dessa dagar jag arbetat den här veckan har gått jättebra men idag tog det i. Det beror nog på att jag rör mig hela tiden och att jag varken äter socker eller kolhydrater. På dagarna går det bra men när man kommer hem efter jobbet och ska börja plugga så går det inte. Hjärnan orkar inte tänka. Sitter här igen fast jag måste plugga, har uppgifter som ska in idag.
Har varit irriterad på kvällarna och jättehungrig. Tur man inte är sambo, stackars karl i så fall (skratt). Jag är i alla fall nöjd att jag denna vecka ätit riktig frukost. Jag brukar bara äta en hårdbrödmacka med lite smör. Men nu äter jag en skål med keso, kanel och med ett äpple eller päron. Ska skippa frukten imorgon bitti för att spara frukten till mellanmålet istället (får bara äta en frukt om dagen).
Är också nöjd att jag istället för att ta en hårdbrödmacka till fikat på jobbet (som jag alltid gjort) så gör jag morotsstavar på morgonen och tar med istället. Imorgon funderar jag på att göra en god smoothie/drink att ta med. Vad tror ni om färska bär, is och eventuellt kokosvatten tillsammans? Har naturell yoghurt men ska vara sparsam med mejeriprodukterna under rivstarten.
Ska göra några övningar hemma och skippa promenaden idag. Är helt slut. Har inte varit på promenad sedan i måndags men då blev det ett jäkla gående. Jobbade från 07 och var i full rörelse till 11 för att åka hem och byta om och sedan ta en promenad ner till stan på en lunchdate och sedan var man på stan ett tag och gick sedan hem också.
Måste också säga att jag är otroligt tacksam och tycker det är riktigt roligt att ni kikar in och läser min blogg. De senaste månaderna har min statistik fördubblats ibland även tredubblats. Tack <3.

Dag 1 Rivstart

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 MAT

Under Rivstarten drar vi ner på intaget av kolhydratrika livsmedel. Det betyder att du helt tar bort två ingredienser ur din kost: socker och vetemjöl.

Du hoppar helt över att äta bröd, mjöl, flingor, gröt, ris, pasta, potatis eller bönor. Du bör inte heller dricka någon form av alkohol.


Tänk på att dricka mycket vatten och försök minimera kaffekonsumtionen. Vår rekommendation är inte mer än 3-4 koppar kaffe per dag.
För att underlätta för dig har vi gjort en veckomeny med måltidsförslag.

 

TRÄNING
Under Rivstarten är det lågintensiv träning som gäller. Kosten innehåller ett minimum av kolhydrater men vi ökar upp intaget av protein och bra fett för att kompensera.

Men för att träna medel- eller högintensivt behöver man äta en mer kolhydratrik kost, så håll dig till lågintensiv träning.Vårt träningsprogram i Rivstarten är utformat för den som inte tränat alls tidigare. Känner du att du orkar med mer än våra förslag kan du ägna dig åt lätt stavgång, lätt jogging, cykling, lugn simning, pilates, yoga eller fitnessboll.


Dagens träning

Rask promenad 30 minuter, helst före frukost.


Rivstartstips

Uteslut i Rivstarten

- Vetemjöl och socker

- Bröd

- Gröt

 

Minska ner på

- Frukt - max en per dag

- Mejeriprodukter - max 2 dl per dag

 

 Följer du programmet kommer du få snabba resultat!

 

(Är på jobbet just  nu så detta är ett tidsinställt inlägg)

Så tränar du i Rivstartsfasen

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 Rivstarten är GI Viktkolls tuffaste program. Här rekommenderar vi vardagsmotion och lågintensiv träning för maxresultat på viktresan.

 Lågintensiv träning passar dig som...
• Kanske inte har tränat innan och just har börjat röra på dig.
• Tränar för att börja bygga upp en grundkondition.
• Tränar för att bränna fett.

 

Kom igång - Träning första veckan i Rivstart:
• Gå korta promenader.
• Gå i trappor.
• Stretchövningar med gummiband.
• Dansa runt, med barnen, din partner eller med dig själv.

 

Tilläggsträning – Andra veckan i Rivstart:
• Längre promenader.
• Gå ca 10 000 steg om dagen.
• Vattengympa, simning.
• Qi gong.


Vinster med regelbunden motion:
• Bättre insulinkänslighet. Kroppen behöver mindre insulin för att sänka blodsockernivån.
• Ökad ämnesomsättning och ökad förmåga att bränna fett.
• Lägre risk för att drabbas av sjukdomar.
• Lägre risk för (eller lindring av) diabetes typ 2.
• Lägre risk för (eller lindring av) depression.
• Minskat sötsug.
• Bättre sömn.
• Bättre ork.

Det är mycket svårare för en person med större övervikt att börja träna, än för en med mindre. En tröst är att så fort du börjar träna och äta bättre så tappar du fler kilon på kort tid jämfört med en person med mindre övervikt eller normalvikt.

 

 Bryt en ond cirkel

När du kommer igång med träningen bryter du en ond cirkel. Mer träning ger bättre ork, mindre värk och mera muskler. En större muskelmassa ökar dessutom fettförbränningen. 

 

 Bättre insulinkänslighet

Regelbunden motion har också en mycket positiv effekt på insulinkänsligheten, vilket gör att kroppen behöver mindre insulin för att sänka blodsockernivån. Och som du säkert redan läst i GI-skolan är insulin det hormon som bland annat ökar fettinlagringen. För dig som just börjar röra på dig är vardagsmotionen viktigast. Vi brukar rekommendera att ditt mål i Rivstarten ska bli minst 30 minuters vardagsmotion om dagen. Det har en mycket positiv effekt på din hälsa. 

 

 Vardagsmotion

Motion behöver inte betyda att du måste gå på gym. Små förändringar i vardagen ger resultat på sikt och vardagsmotion är en bra grund. Gå eller cykla till affären istället för att ta bilen. Gå med barnen till skolan eller dagis och lämna inte shoppingvagnen på parkeringsplatsen, utan gå tillbaka med den till affären.

 

 Kondition en färskvara

Kondition är en färskvara. Det är som att borsta tänderna, du måste göra det varje dag. Det räcker inte med att borsta tänderna extra länge en gång i veckan.

 

 Mål eller inte?

Vi är alla olika. Det finns människor som inte kan genomföra en förändring i sitt liv utan att sätta upp ett mätbart mål. Tillhör du den kategorin? Sätt upp små delmål innan du klämmer i med ditt stora slutmål. Exempel på ett delmål kan vara att kunna promenera en viss sträcka på 30 minuter, eller att nå en ny klädstorlek ett visst datum.

 

 Nya rutiner

Den som inte är i behov av att ha en målstyrd inriktning kan satsa på att genomföra en ny rutin i vardagen istället. Det kan till exempel vara att promenera en viss sträcka varannan dag eller att så ofta som möjligt ta trapporna istället för hissen. 

 
Sug åt dig av beröm

Lika lite som du behöver bry dig om dem som stirrar i omklädningsrummet eller på badstranden behöver du bry dig om alla som kommenterar din nya livsstil. Du gör det här för din egen skull. Andra får ha sina åsikter, du har dina. Om någon kommer med glada tillrop - tacka och ta emot! Ge gärna beröm tillbaka. Stöd de goda cirklarna, så blir de mindre tid över för de onda. 

 

Små steg leder långt

Varje litet pyttesteg känns kanske inte stort i sig, men det för dig framåt. Eller som det gamla japanska ordspråket säger: Varje resa på tusen mil börjar med ett enda steg! Ta det!

 

Varför har du svårt att träna? Åtgärda så här!

Sämre syreupptagningsförmåga. Det leder till sämre kaloriförbrukning och fettförbränning:
Börja träna! 30 minuters promenad per dag räcker för att förbättra din syreupptagningsförmåga. 

Börja med att införa vardagsmotion innan du lägger in träningspass i din almanacka.

 

(Är på jobbet just  nu så detta är ett tidsinställt inlägg)

Kostråd i Rivstarten

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;

- Ät tre huvudmål varje dag


- Uteslut mjöl och socker


- Hoppa över bröd, flingor, gröt, ris, pasta och potatis


- Ät två mellanmål varje dag


  - Drick 2 liter vatten per dag


- Avstå helt från alkohol


- Träna lågintensivt

 

(Är på jobbet just nu så detta är ett tidsinställt inlägg)

Välkommen till Rivstart!

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 Rivstart

Rivstarten är för dig som snabbt vill gå ned i vikt och uppnå GI-metodens alla positiva effekter. Rivstarten innebär att du under några veckors tid strikt begränsar mängden kolhydrater i maten och därigenom rivstartar fettförbränningen, vilket gör Rivstarten till den tuffaste fasen i vårat 3-stegsprogram.

Mål
Målet med Rivstarten är att minska din insulinproduktion och samtidigt öka din fettförbränning så att du snabbt går ned i vikt. Med ett balanserat blodsocker minskar du även ditt sötsug, ökar din koncentration, prestation, minskar risken för hjärt -och kärlsjukdomar, högt blodtryck och kolesterol.

Upplägg
 
Du kan välja hur mycket tid du vill lägga på varje fas, med hjälp av klockorna i dagsprogrammet kan du välja 5,10, eller 15 minuter varje dag.
Rivstarten går ut på att du under några veckor kraftigt minskar ditt intag av kolhydrater och ökar ditt intag av protein och till viss del fett. vi uppmanar dig att följa rekommendationerna och recepten i första hand. I

Rivstarten hamnar du i ketos, en process som uppstår när kroppen lider brist på kolhydrater och kroppen arbetar intensivare med fettförbräningen. Men eftersom du äter mycket protein, det primära byggmaterialet för musklerna, kommer ingen muskelnedbrytning ske vilket är vanligt vid traditionell banting eller fasta. 

Under de första veckorna får du därför inte äta bröd, mjöl, flingor, gröt, ris, pasta, potatis eller bönor. Du bör dessutom undvika att dricka någon form av alkohol.

Hur länge?
I Rivstarten befinner du dig under en begränsad tid - vi rekommenderar två veckors Rivstart. Om du vill kan du fortsätta med Rivstarten, dock max under sex veckor.

För att kunna genomföra Rivstarten är det viktigt att du ger dig själv ordentligt med tid. Ta en dag eller två när du läser igenom faktadelen, gör förberedelser, rensar skafferiet och gör inköp av nya, GI-vänliga varor.

Du kan läsa igenom allt på en gång (delarna är länkade till varandra) eller ta en del i taget.


Ta med följande faktorer i din planering inför Rivstarten:

• Du behöver tid för dig själv, i alla fall 5 minuter per dag, för att läsa texten i programmet

• Du måste vara beredd att helt avstå från alkohol. Rivstarta inte om du har en större fest inplanerad.

• Du kan inte träna medel- eller högintensivt. I Rivstarten är det lågintensiv träning som gäller. Pricka in tid i din kalender för träning.

• Du behöver tid för planering av dina måltider och matlagning.

 

(Är på jobbet just  nu så detta är ett tidsinställt inlägg)

Jag har handlat ...

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 Fisk

Du kan äta färsk eller djupfyst fisk i alla dess former, så länge de inte är panerade.
Välj gärna feta varianter som lax, strömming eller varför inte en rökt ål? Makrill, sill och sardiner är gott och nyttigt. Alla dessa innehåller mycket proteiner och nyttiga fler- och enkelomättade fetter som gör oss mätta och ökar förbränningen.
Men plocka även ner magra men proteinrika varianter i korgen som torsk eller rödspätta.

 

Skaldjur

Skaldjur är också proteinrika. Det kanske känns riktigt lyxigt att köpa av dem. Beroende på säsong välj bland räkor, kräftor, krabba, musslor och vad som faller dig i smaken. Stenbitsrom till någon sås eller förrätt slinker också med. Hoppa däremot över crabsticks och liknande. De innehåller tillsatser och stärkelse, som har högt GI.

 

Ägg

Ägg är goda, näringsrika, praktiskt förpackade och mättande. De innehåller massor av nyttigheter och har huvudvikt på omättade fetter. Omeletter av alla de slag kommer att finnas på frukostbordet under de närmaste veckorna.

 

Kyckling

Köttet är inte fett och det är proteinrikt. Välj färska eller frysta kycklingbröst eller filéer. En del av dessa är "marinerade" med salt och socker. Undvid dem helst! Färdiga kycklinglådor som värms i ugnen eller mikron är också marinerade med en del socker. Låt dessa bli "nödmat", men köp helst rena, oförädlade produkter. Eller varför inte köpa färdiggrillat? Finns det något mer aptitretande än lukten av en nygrillad kyckling?

 

Kött

Köttdisken hägrar med olika färser: nötfärs för hamburgare, älgfärs för en lite lyxigare variant eller fläskfärs för köttbullarna. Alltid finns det något gott till extrapris, kanske en fläskfilé, lammkotletter eller några skivor lövbiff?

 

Charkvaror

En bit kassler är väl inte så dumt. Förvisso envisas producenterna med att blanda i druvsocker i kasslern och det gillar vi inte, men det är i sammanhanget relativt obetydligt. Korvar av hög kvalité kan också vara trevligt att stoppa ner. Kolla innehållsförteckningen noga. Kötthalten ska vara 70%. Det ger mindre utrymme över för tillsatser med högt GI. Och glöm inte den italienska salamin. Bacon kan vi också ta med några paket av.

 

Nötter och frön

I nötter och frön finns proteiner, omättade, nyttiga fetter och vitaminer. Pistage-, cashew-, val-, pecan- och hasselnötter är lysande som mellanmål och tilltugg.
Av nötterna är jordnötter dessvärre de sämsta. Dels för att de innehåller mer mättat fett än de övriga, dels för att de ofta är saltade.

Kanske hittar du frön och linser på samma hylla som nötterna. Solrosfrön ger en sagolik kick till olika maträtter. Linfrön och psylliumfrön är också utmärkta att lägga med. De innehåller nämligen massor av så kallade vattenlösliga fibrer som inte bara ökar insulinkänsligheten utan också sänker GI-värdet samtidigt som de motverkar förstoppning. De bönor du kan äta i Rivstarten är torkade sojabönor. De är krispigt goda och passar bra som snacks eller till sallader.

 

Mejerivaror

Ost innehåller lite kolhydrater. Förvisso har de animaliska produkterna hög andel av mättat fett. I valet mellan de olika fettsorterna är omättade- och enkelomättade fetter bättre, men just under Rivstarten som bara varar i några veckor är det av underordnad betydelse. Cheddar och Edamer är goda hårdostar.
Gorgonzola, Brie och Camembert kan bli basen i en dignande ostbuffé som du kan festa på till dessert.

 Grädde, gräddfil och crème fraîche är utmärkt till såser. Det är marginellt mer kolhydrater i varianterna med mindre fett, men skillnaden är inte särskilt stor. Om du vill välja dem är det för att hålla nere intaget av det mättade fettet.  

Keso är ett bra val även om färskost generellt innehåller en del kolhydrater.
Du kan också lägga ner lite naturell yoghurt eller fil för att få variation på frukosten eller till mellanmål. Men välj den variant som har lägst kolhydratinnehåll. Under 5 g/ 100 g är ett bra riktmärke.
Smör är bra att steka i och Bregott till mackan. 

 

Färska grönsaker

Plocka på dig rikligt med sallatsblad, rucola, tomater, gurka, paprika, svamp, kål och lök. Sockerärter är de baljväxter som är OK i Rivstart.
Köp även färska kryddor som ingefära, dragon eller basilika. Ta med citron och lime.
Det enda du ska vänta lite med är rotfrukterna, som innehåller för mycket stärkelse. Även om vi i Rivstart tillfälligt begränsar frukten kan du plocka med dig några äpplen, päron, apelsiner eller liknande (dock inte banan, melon eller ananas).  
Ännu bättre är bär som hallon, blåbär och björnbär eftersom dessa innehåller mindre kolhydrater än övriga frukter. Undantag är jordgubbar.
Och oliver naturligtvis. Gröna och svarta, stora och små. Ju fler desto bättre! 

 

Djupfrysta grönsaker

Visst kan du ha djupfrysta grönsaker hemma! Köp rikligt med spenat, brysselkål eller broccoli. Dessa går snabbt att värma och är rika på mineraler och vitaminer.

 

Torrvaror

Vid kolonialhyllan kan du kika efter sojamjöl som är bra om du vill baka utan att använda vanligt mjöl, till exempel för pajer. Titta också efter sockerersättning. Tänk på att vara noga med anvisningarna om hur mycket som ska användas eftersom alla varianter är många gånger sötare än vanligt socker.
Undvik också fruktos (fruktsocker) som i sena studier visat sig ha en kraftigt negativ effekt på vikten, trots att GI-värdet är lägre (beror på att det väldigt lätt omvandlas till fett).

 

Drycker

I dryckesväg kan du stoppa ner mineralvatten, lightläsk eller lightsaft. En del personer får dock visst insulinpåslag även på lightprodukter, som en sorts placeboeffekt som faktiskt kan påverka sötsuget. Det allra bästa är att dricka vanligt kranvatten.
Kaffe och te (gärna grönt te som innehåller mer antioxidanter) kan du också ta med dig, även om du bör skära ner något på koffeinintaget under den första fasen. Varför inte testa koffeinfritt kaffe?

 

Olja

Slutligen ska du plocka med dig rikligt med olivolja. Denna är särskilt rik på enkelomättat fett och innehåller mängder av antioxidanter och vitaminer, inte minst E-vitamin. Olivolja finns numera även med citronsmak som är särskilt gott som salladsdressing eller till fisk.
För stekning rekommenderas rapsolja. Vissa undersökningar gör nämligen gällande att olivoljans fetter blir förstörda den hettas upp över 80 grader, vilket gör att vi bör undvika det i stekpannan.

 

GI-sänkare

Vinäger i olika former sänker GI-värdet på mat och är gott till sallad och vissa rätter med sin syrlighet. Balsamvinäger är gott till många rätter och är ett bra alternativ även om den innehåller lite socker. Passa också på att gå sista varvet förbi kryddhyllan och lägg ner lite spännande smaker som kan förhöja de olika maträtterna – och i vissa fall öka förbränningen. Glöm inte dijonsenap!

 

Mörk choklad

Vid kassan kan du välja en kaka mörk choklad. Minst 70 procent kakaoinnehåll ska det vara.


Hoppas att du tog med dig en stor bil eller bärhjälp för att orka släpa hem alla nyttigheter! Som du märkt är det naturliga matvaror som ligger i påsarna, inga förrädiska halvfabrikat med dolda kolhydrater eller härdade fetter.

 Efter dessa förberedande övningar är du redo att sätta igång och äta enligt GI-metoden.

 

Jag har inte handla allt detta. Skriver ut det här bara för att om det är några av er läsare som vill ta del av informationen :).

Jag har rensat ...

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;

När du börjar med GI-metoden behöver du göra en skafferirensning. Du behöver bli av med alla produkter som innehåller socker, stärkelse, vetemjöl och dåliga fetter. Ja, du behöver faktiskt gå igenom både torrvaror, kylvaror och frysvaror.

 

Släng ut följande

Vetemjöl, stärkelse och ris
Vitt, raffinerat vetemjöl ska bort
Potatisstärkelse och majsstärkelse samt färdiga såsredningar.
Pasta gjord på raffinerat vetemjöl ska bort. När du kommer till Balansfasen kan du äta pasta av 100% durumvete, dinkelpasta, quínoapasta och fullkornspasta, så spara de påsarna.
Ströbröd ska bort. Består oftast av vetemjöl.
Fiskpinnar och andra färdigpanerade maträtter ska kastas.
Couscous ska bort. Tillagas av granulerat vetemjöl.
Småkakor, bullar, kex och skorpor innehåller både vetemjöl och socker, en del även dåliga fetter. Bara att slänga.
Mellanmålsbarer. Kontrollera kolhydratsinnehållet noga. En Atkinsbar kan du äta som mellanmål någon gång ibland.
Popcorn, ostbågar, salta pinnar och chips. Jordnötterna kan du spara, men de ska helst var av den osaltade sorten.
Flingor på puffat ris, majs eller vete ska bort. Du kan spara hemlagad, osötad müsli och All Bran Plus.
Leverpastej och blodpudding. Innehåller ofta både vetemjöl och socker.
Korv och charkprodukter med köttinnehåll under 70 procent, innehåller ofta en massa onödiga tillsatser som massa potatisstärkelse och druvsocker.
Vitt ris och snabbris ska kastas. Spara parboiled ris, råsris eller fullkornsris. Dem får du äta av i Balansfasen.

 

Socker
Allt vitt, raffinerat socker såsom strösocker och sockerbitar. Kasta även sirap och farinsocker.
Godisgömmorna ska omedelbart tömmas. Inte en godispåse får finnas kvar.
Mjölkchoklad- tyvärr, den ska bort. Mörk choklad med 70% kakao får dock vara kvar.
Sötad och smaksatt yoghurt eller filmjölk, innehåller mängder av socker. 
Russin får du kasta. Den enda torkade frukt du kan spara är torkade aprikoser.
Nyponsoppa, blåbärssoppa och krämer innehåller mängder med socker. Bort!
Fruktkonserver i sockerlag-bara att kasta.
Bröd ska kastas. Du kommer att få köpa nytt i Nystarten.
Majskorn på burk
Glassen åker också all världens väg. På tok för mycket socker! Har du lightglass i frysen kan den vara kvar tills du kommer till Nystarten.
Senap och ketchup till sist i skafferiet– massor av socker! Ersätt med dijonsenap (osötad) och tacosås.

 

Fett
Pulversåser
, färdiga såser och soppor och andra halvfabrikat – innehåller ofta modifierad stärkelse eller transfett (men du kan ju läsa på innehållsförpackningen först innan du blir allt för ivrig).
Friterad rostad lök - innehåller mängder av transfetter
Margarin, både flytande och fast är inget vi rekommenderar. Spara rapsolja, olivolja och smör. När du kommer till Nystarten får du köpa Bregott till din macka.
Djupfrysta pommes frites och kroketter. Har högt GI och dåligt fett, transfett.
 


Grönsaker och frukt
Grönsaker ska du äta minst 500 g per dag. Spara alla fina grönsaker!
Rotfrukter och potatis får du dessvärre kasta bort. Du kommer att få tillfälle att köpa nya redan i Nystarten.
Frukten är supernyttig, men under Rivstarten ska du äta max en frukt om dagen och därför kan du gallra lite i skålen. Dock inga bananer i Rivstarten.

 

Drycker
Alla former av vanlig läsk, juice och saft får du slänga – ja, även den osötade juicen tyvärr eftersom den har högt GI när man tagit bort skal och fibrer från frukten.
Öl, cider, likörer åker direkt. Alldeles för mycket socker!
Vin kan du ta ett glas i Nystarten igen, men tills dess får du avstå från alkoholhaltiga drycker.


Pust, det var jobbigt. Du har säkert förstått poängen med övningen och inte fuskat.

Du har väl även tagit med alla övriga produkter som innehåller mycket kolhydrater, dvs socker och stärkelse, som du har liggande hemma men som vi inte nämnt i listan?

Du vet väl att vetemjöl höjer blodsockret snabbare än socker.

 Nu är det dags att fylla på med GI-vänliga varor!

Följ med ...

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Jag kommer skriva information varje dag om vad som gäller och även lägga till ibland hur det går. Mycket information lägger jag upp för er läsare skull. Kanske ni bli inspirerade och få tips till ett hälsosammare liv?
:)

David Hasselhoff in Sweden

publicerat i Allmänt;
Älskade David är i Sverige och spelar in en svensk talkshow, tro det eller ej. Programmet har premiär på min födelsedag. Den 24:e februari sitter man alltså bänkad framför teven, haha! Jag har haft en crush på David sedan jag var 12 år. Mitch Buchannon kanske säger er nåt? ;)
Bilden ovan visar så nära honom jag har kommit. Bilden är tagen på Walk of fame i Hollywood när jag och Tessan var i USA 2009.

Garvsyra

publicerat i Allmänt;
Det gick bara fint med muntliga, svarade på allting och fick det betyg jag ville ha. Jag eftersträvar efter samma betyg på alla kurser B-C och får alltid B och det känns härligt så klart. Nu återstår det bara en kurs till som jag ska ta tag i imorgon.
Therese gick hem för en stund sedan och jag sitter med datorn i sängen och kollar på "Twister," älskar filmer med tornados. Medan filmen går kollar jag också på Internet på GI Viktkolls hemsida. Blev medlem ikväll. Jag trodde inte att man skulle betala hela medlemskapet på en gång, utan trodde man skulle betala 119 kr i månaden (i 6 månader) men jag betalade in strax över 700 kr. Men det är värt det. Jag sätter igång på måndag. Har en del att läsa igenom och förbereda.
Hade tänkt att det skulle bli en lugn helg men det kommer vara fullt upp. Måste plugga en hel del, läsa om allting så jag vet vad som gäller, handla efter Viktkolls rekommendationer, rensa skafferiet/kylskåpet/frysen, tvätta, städa och Cindys Spa Deluxe på söndag får man ju inte glömma (skratt).
Jag har också blivit som beroende av Gevalias Cappuccino eftersom jag inte kan dricka vanligt kaffe med mjölk på grund av magmunnen. Med pulverpåsarna får jag inte det lika jobbigt. Men det består av stor del socker och därför måste dom ryka efter denna helg. Funderar på vad man då ska dricka. GI rekommenderar helst svart kaffe eller koffeinfritt kaffe. Sökte upp koffeinfritt kaffe och magkatarr. I ett forum såg jag att folk skrivit att det är inte själva koffeinet som orsakar problem med magen utan det är garvsyran. Ja, som man brukar säga. Man lär sig något nytt varje dag. Någon rekommenderade snabbkaffe just för att den har mindre garvsyra. Det ska inhandlas i helgen. 
 
 
 
 
 

Härliga fredag

publicerat i Allmänt;
Idag är det äntligen fredag och den bjuder på lite smått och gott. Jag fick sms av Tessan för en stund sedan och hon frågade om hon, Alex och lilla Emilia fick komma bort till mig efter lunch. Självklart, jag tar gladeligen emot dom. Det ska bli så roligt att träffa dom och Emilia växer så det knakar <3.
Ikväll 18.00 har jag muntlig examination i näst sista kursen. Började sista kursen i måndags men eftersom jag har muntliga idag (i förra kursen) så vill jag inte som blanda ihop kurserna och därför har jag inte börjat plugga på den nya och den sista kursen. Får ta tag i det i helgen. Dom som började kursen i måndags har 1,5 veckor på sig att göra proven och uppgifterna men jag har bara till onsdag på mig. Jag kommer också att jobba hela nästa vecka så får se hur jag ska lägga upp det. Har aldrig legat efter i nåt under hela utbildningen och det är ju dumt om man skulle börja med det nu när utbildningen är klar om en månad. (Tänk, om en månad är jag färdigutbildad receptionist).
Jag måste fundera på annat också. Utbildningen ska avslutas 21:a februari och alla prov och uppgifter ska vara inskickad senast den 16:e februari. Det innebär att jag måste göra allting klart i god tid och få allt rättat i god tid eftersom jag måste ha klarat halva kursen innan jag kan boka in den sista delen - den muntliga examinationen och jag hoppas att det finns tider senast den 21:a februari. Finns det inga tider så är jag inte officiellt klar den 21:a utan kanske får göra den muntliga veckan efter och det skulle vara lite drygt. När jag skickat in uppgifterna och gjort proven som ska vara klar på onsdag så kan jag börja plugga riktigt flitigt för att göra klart de mesta och då kunna boka in den muntliga.
Det skulle flyta på bra om man blir klar fredagen den 21:a februari eftersom då kan man på lördag fira att man är klar med utbildningen och att man fyller år (den 24:e). Hade tänkt dra ihop ett gäng på lördagen och åka och äta och sedan bowla. Lugnt och mysigt!
Ikväll efter muntliga ska jag möta upp Therese och vi ska ner till Willys, det är ju fredag och jag får äta godis idag (som jag längtat), får passa på den här helgen för man vet inte riktigt hur det ser ut när jag börjar med GI :). Efter det ska vi bara gå hem till mig och se någon film och umgås ett tag.
Nej, nu får det bli plugg, känner mig som alltid stressad inför muntliga, har bara läst igenom en gång. Har bara papper att läsa för Bettan har boken men ska läsa igenom allt en gång till och sedan hoppas på det bästa. Önska mig lycka till!
Kramar

Hälsoresa till Turkiet

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Jag vill åka på den här resan. Hade tänkt vinna på lotto men köpte två lotter idag och det blev ingen vinst, ovanligt va? Jag ska börja äta efter GI igen, det tror jag på för där kan man äta "allting" och det vet jag att man kan hålla resten av livet. Ska bli medlem på GI Viktkoll.
Man åker med Ola Lauritzson på en tränings- och hälsoresa där man får chansen att komma i toppform med obegränsat med träning, proffsiga instruktörer och hälsosam mat.
 Vad som ingår
Välj mellan 10-15 olika träningspass varje dag – allt från yoga till dans, löpning, kampsport och föreläsningar.
All-inclusive med fantastiska frukost- lunch och middagsbufféer, inkl drycker.
Två kostföreläsningar med Ola Lauritzson
Möjlighet till privata hälsokonsultationer under hela veckan.
Direktflyg t/r från Arlanda/Kastrup/Göteborg, 5-stjärnigt hotell och transfer ingår.
Kvällsunderhållning med svenska artister och komiker som följer med på resan.
Resan kostar sisådär 12.000 kr. Det är inte alls dyrt egentligen när allting ingår (förutom resorna inrikes).

GI Viktkoll: Expertens analys

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Jag gjorde ett test på GI Viktkolls hemsida och fick ett mejl tillbaka med följande information som är baserat på mina svar och uppgifter!
Som referens bör du veta att vi rekommenderar en långsiktig viktförändring på 0,5 kg per vecka och har du tålamod och vill ta det lugnt med viktnedgången kan du välja den fas i 3-stegsprogrammet som innehåller ungefär lika delar fett, protein och kolhydrater:Balansfasen.De som däremot följer GI Viktkolls Rivstartsprogram (fas 1) brukar däremot få ett betydligt snabbare resultat med en initial viktnedgång på uppemot 2 kg per vecka.Mittemellan dessa två faser ligger Nystartsfasen som du väljer om du vill gå ned något långsammare i vikt, men ändå uppnå GI-metodens alla positiva effekter. Nystarten är en snällare variant av Rivstarten eftersom du får äta lite mer kolhydrater.
Kommentar
Utifrån dina svar tolkar jag det som att du är motiverad att göra en livsstilsförändring som inkluderar nya kostvanor och som kommer att leda till bättre energi och en slankare midja. GI-metoden bygger på att äta och träna på ett sätt så att blodsockerkurvan är så jämn som möjligt under hela dagen. Lyckas du med det kommer din förbränning att vara hög samtidigt som du har ork och energi under hela dagen.
Du hittar alla verktyg som du behöver på GI Viktkoll. Jag och mina kollegor finns här för att hjälpa dig att komma i toppform.
Utförliga kommentarer kring frågorna
En av de viktigaste sakerna att börja med är hitta rutiner och tider för när du äter. Optimalt för ett jämnt blodsocker är att du delar upp dina måltider på tre huvudmål och kompletterar med 1-2 mellanmål under dagen. Har du problem med återkommande sötsug så brukar problemen minska om när du lyckas hålla blodsockerkurvan i balans.
Helst ska det inte gå mer än tre timmar mellan varje måltid. Frukosten är extra viktig eftersom den påverkar förbränningen och mättnadskänslan under många timmar. Tänk särskilt på få i dig protein på morgonen (ex två kokta ägg som komplement till naturell fil eller gröt). Likaså är kvällsrutinerna viktiga. Småätande i TV-soffan sent på kvällen är en av de vanligaste orsakerna till övervikt och ohälsa. Försök att inte äta något senare än tre timmar innan du ska lägga dig.
Har du en stillasittande vardag är det extra viktigt att du lägger upp en plan för hur du kan öka förbränningen genom att röra på dig lite mer. Ett enkelt knep är att du köper en stegräknare och kollar hur mycket du rör på dig under dagen. Målet är att du ska komma upp i minst 12 000 steg under en dag (det motsvarar en promenad på ca 7 km). Du kan också försöka börja gå eller cykla till jobbet. K an du kombinera konditionsträning med lite styrketräning så ökar din förbränning på sikt, samtidigt som du får en slankare kropp med mer muskelmassa.
Alkohol är något som du särskilt bör vara observant på om du vill gå ner i vikt. Alkohol innehåller mycket energi och skjuter upp kroppens normala fettförbränning. För många kan det vara en god idé att testa att ha en ”vit månad”, dvs helt utan alkohol för att testa hur kroppens förbränning förändras. Särskilt bör du undvika öl, söta likörer och drinkar som innehåller socker.
Tidigare historik av jojobantning är något som också kan ställa till det för vikten. Med GI-metoden är syftet att du hittar en kosthållning som fungerar på lång sikt och där du undviker viktpendling.
En annan viktigt faktor är stress och sömn. För de allra flesta är det faktiskt så att en timmes extra sömn kan hjälpa till både med vikten, sötsuget och humöret. Känner du dig trött p å morgnarna så är det särskilt viktigt för dig att du lägger dig i tid och ger dig själv förutsättningar att få en hög kvalité på sömnen. Undvik exempelvis allt kaffe och te som innehåller koffein efter kl 15 på dagarna.
På måndag är det dags att sätta igång. Taggad till tusen denna gång :). Jag kommer att behöva stöd från alla nära och kära.

GI VIktkoll

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
 På måndag ska jag bli medlem på GI Viktkoll i ett halvår. Det är värt det. Det ska bli spännande att ha mål och hela tiden eftersträva efter ett resultat. Denna gång är det annorlunda. Jag får hela tiden hjälp, råd och stöd från GI Viktkoll. Medlemskapet för 6 månader kostar 99 kr/månaden.
Vad som ingår
- Viktminskning i tre steg!
- Artiklar, recept & inspiration
- Verktyg & hjälpmedel
- Expertcoachning
- Viktgaranti
 För mer information, klicka HÄR
(Bilden är lånad från google.se)
 Jag har också beställt boken GI - I praktiken. Kommer få hem den i början av nästa vecka.

Pounds to go & Pounds lost

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Dessa glas har jag gjort för att få som en motivation till viktnedgången. Meningen är att man ska se varje gång man gått ner ett kg (man blir nog motiverad av att se när det minskar i glaset). Tänk när alla stenar i glaset "Pounds to go" ligger i glaset "Pounds lost," då har jag nått min målvikt. (Efter varje kg som jag har gått ner flyttar jag över en sten).
Den här gången är det inte bara vikten som är i fokus utan det handlar om hela min hälsa. Jag måste börja ta hand om mig själv och det är därför jag börjat med hemmaspa. Igår kväll hade jag det helt underbart med spa.
Hela förra veckan har jag varit ute och gått, gjort övningar på mobilen (appar) 2 gånger om dagen och undvikit sötsaker helt.

Cindys Spa Deluxe

publicerat i Allmänt;
 Spa

- Dusch

- Hårinpackning

- Insmörjning med lotion eller olja

- Ansiktsmask

- Fotvård (Fotbad, smörjning)

- Manikyr och pedikyr

 

Avslut

- Spikmatta alt massage

 

Snacks

- Frukt

- Grönsaker med dip

- Smoothie/Drink/Mineralvatten

 

 Ljus, musik

 

Allt detta ovan gjorde jag igår på min första riktiga hemmaspa, Cindys Spa Deluxe!
;)

Berg och dalbana?

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Jag undrar en sak och ni får mer än gärna tycka till. Det jag undrar är om det är dumt att ha sina "gotta-dagar"? Jag menar, jag ska hålla mig ifrån sötsaker mån-tors och kan äta lite godis på fre-sön (söndagar blir det mer grönsaker med dip) men jag kan äta då också om jag vill. Kan inte sluta med allting på en gång, börjar mjukt denna gång. Men jag fungerar oftast i såna här fall att jag ska undvika allt eller ingenting ungefär, men det fungerar inte i längden.
Det jag vill få fram är om det är dumt att ha sina "gotta-dagar"? Blir det inte som en berg och dalbana när man är stenhård vissa dagar och äter sötsaker vissa dagar? Vänjer sig kroppen till slut? Hela förra veckan gick det bra. När sötsuget slog till tänkte jag bara att snart är det fredag, då släppte det. Men redan idag slog sötsuget till, det måste ju ha varit på grund av att jag åt sötsaker i helgen?
Hoppas att kroppen vänjer sig bara. För jag vet att jag kommer inte kunna sluta äta sötsaker på obestämd tid. Jag ger upp när man vet att man inte kan äta godis "igen".
(Bild från min Instagram)
Följ mig gärna på Instagram: cindysweden

C3 Mix & Go Blender

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Köpte denna blender i lördags. Hört gott om den och jag ville ha en ny och enkel. Min är stor och har bara en tillbringare. Den här blendern är smidig eftersom man mixar direkt i flaskan och det är bara att sätta på locket så är den klar att gå, hur smart är inte det? Invigde den igår och gjorde en smoothie, det såg mer ut som en "Strawberry daiquiri" i konsistensen, haha. Men gott blev det! Det är suveränt att man kan mixa isbitar, frön och nötter.
(Jag äger inte dessa bilder, dom är lånade från denna blogg, Klicka HÄR)

Önskelista

publicerat i Allmänt;
 
Fotbad, 299 kr på Siba
 
Gästhanddukar, 15 kr på Rusta. 2 stycken.
 
Badhandduk, 79 kr (ord.pris 89 kr) på Rusta. 2 stycken.
 
Åfjärden Gästhandduk, 25 kr på IKEA. 2 stycken.
Åfjärden Badhandduk, 99 kr på IKEA. 2 stycken.
Örhängen, 50 kr på HM
 
Handväska, 199 kr på HM
 
Ansiktsmask, 99 kr på Kicks
Jag har gjort en liten önskelista. Har inte gjort en sån på år och dar ;).

Sprudlande vattenmelonslush

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Denna underbara slush ska jag göra i sommar.
Ingredienser för 4 personer

600 - 650 g vattenmelon (eller hälften jordgubbar)

3 msk pressad lime- eller citronsaft

33 cl sockerdricka (ska inte tillsätta sockerdricka i min slush)

8 isbitar

 

 Garnering

Färsk mynta

 

 Gör så här

1.    Skala vattenmelonen, dela den i bitar och ta bort kärnorna. Det ska bli ca 500 g rent melonkött (för 4 port).

2.    Lägg melonbitarna i frysen minst en timme. 

3.    Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och garnera med mynta.

Qlaira

publicerat i Allmänt;
Nu har jag börjat med läkarens råd. Skulle egentligen ha lingonveckan nu men ska ju inte ha det på ett halvår och det är bara att knapra, karta efter karta. Skönt att inte ha någon smärta. Det känns bra. Har kommit fram till ännu en fördel med det här. Kommer ju inte ha PMS heller. Folk kopplar i de flesta fall PMS med irritation och det är långt från all sanning. Jag är raka motsatsen, jag blir mer känslig och mår allmänt dåligt. Har dock inga större problem men hunger och allt sånt kanske jag blir fri under dessa månader.
Ska ta bort de två första och de fyra sista pillren i varje karta, lite annorlunda men det har att göra med olika hormoner, det är mer hormoner i vissa pillren och mindre i andra. Det är därför pillren har olika färger (pillren jag tagit bort hade andra färger än dom som ni ser på dessa bilder).

Shopping

publicerat i Allmänt;
Ljus, 39 kr på IKEA
Ljus, 12 kr på IKEA
 
Gästhandduk, 15 kr på Rusta
 
Badhandduk, 79 kr på Rusta
 

Gästhandduk, 25 kr på IKEA
 
Glas, IKEA
Skål, IKEA
Skål, IKEA
Skål, IKEA
Shoppat lite till mitt hemmaspa. Inte bara för det så klart utan har velat haft dessa saker ett tag. Skålarna använde jag till dip, grönsaker och potpurri och glaset till den goda smoothien!

Färdigutbildad

publicerat i Allmänt;
Nästa månad är jag färdigutbildad receptionist, vad tiden gått fort. Jag är förväntansfull att ta nästa steg i karriären som receptionist alt administratör!
(Bilden är lånad från google.se)

Girls Night Out

publicerat i Allmänt;
I lördags var det Girls Night Out som gällde. Jag, Tess och Tessan hade en jättetrevlig kväll. Det var längesedan vi tre var ut. Tess kom redan vid lunch och vi åt en Subway tillsammans. När Tessan kom beställde vi mat från Norrmalmswok och åt god middag tillsammans.Till efterrätt gjorde jag Chokladfondanten igen. Vi dansade, umgicks och drack. Det gick bra för mig och dricka så det var skönt. Det blev Bishop's Arms och Invito, vi kom in sent så hann inte med så mycket mer. Jag och Tessan tog en promenad hem till mig på natten så hon sov över här. Emma, en kompis till Tess kom och mötte upp oss på Bishop's också, det var trevligt.
Dagen efter (igår) mådde jag inte alls bra. Var länge sedan jag var så bakis. På hela dagen åt jag en hårdbrödmacka, fick inte ens i mig nåt att dricka. Hade sovit typ 5 timmar på dygn också. Tessan snarkar så fick inte mer än 2 timmar sömn ;). Somnade flera gånger under gårdagen. Eftersom jag inte ätit nåt så har jag jätteont i magen. Har inte kunnat ätit mycket idag heller, så hela magen är väck. Tar jag en klunk vatten eller en tugga på en macka så gör det jätteont. Ska inte dricka på länge i alla fall.
Men det var .... nästan värt det .... Nej då det var värt allting, haha.

True

publicerat i Allmänt;
 Sörj inte över att du åldras
många får INTE chansen

Kvinnokliniken

publicerat i Allmänt;
I fredags var jag på kvinnokliniken på sjukhuset. Har de senaste månaderna haft riktiga hemska och ovanliga smärtor under mensen och har känt att någonting är fel. Har för några år sedan hört talas om något som heter Endometrios och har känt igen några symtom.
Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen, istället för att följa med menstruationsblodet ut genom slidan. Det är helt ofarligt men upplevs som jobbigt för de drabbade. Den har sina negativa effekter förutom smärtan - svårigheter med att få barn. 
Läkaren ställde ett antal frågor, gjorde en vanlig gynekologisk undersökning, tryckte på magen, kände på livmodern och gjorde ett ultraljud (tog en kamera i slidan) för att kolla livmodern och äggstockarna. Allting såg jättebra ut. Jag fick själv se allting på skärmen. Jag hade större äggstockar än genomsnittet men det var inte negativt, haha. Han sa att jag hade symtom som tyder på Endometrios och att jag kunde ha det. Men då sa han också att det är ingenting som jag ska tänka och funderar på eftersom det är vanligt.
Cirka 10 % av alla kvinnor i fertil ålder drabbas av den här sjukdomen och då sa han att jag skulle kunna plocka en kvinna från stan och säga att hon garanterat har Endometrios eftersom det är så pass vanligt (1 av 10 kvinnor drabbas). Han fortsatte med att säga att det finns olika nivåer på Endometrios, från att inte känna av det till kvinnor som kan ha problem som drabbar hela vardagen. Jag själv känner att jag ska vara glad att jag bara har problem under mensen. Man har enligt läkaren lika stor chans att bli gravid om man lider av Endometrios eller inte.
Jag använder Nuvaringar som preventivmedel idag men nu ska jag byta till P-piller (igen). Jag ska äta karta efter karta vilket innebär att jag inte ska ha mens på 6 månader. Det är blödningen som orsakar smärtorna och därför vill läkaren att jag inte ska ha det. Han har också skrivit ut recept på Pronaxen och Alvedon. Ska hämta ut allting imorgon och börja. Hoppas att det fungerar. Han sa att om jag inte har det bättre i sommar när jag får komma på ett återbesök så kommer han göra en titthålsoperation där jag blir nedsövd. Genom en titthålsoperation kan dom verkligen se om jag lider av Endometrios.

Nyårsafton 2013

publicerat i Allmänt;
Dagen började med att jag och Therese for till bolaget och Coop för att handla. Till middag blev det potatisgratäng, sallad och rostbiff. Till efterrätt gjorde jag chokladfondant och den blev så god! Vid tolvslaget skulle vi ner till hamnen men Teres m. familj hade bestämt att åka ner till bron på Skönsbergs sidan så vi gick dit och firade in det nya året med dom där istället, himla trevligt. Vi kunde ändå se de fina fyrverkerierna från andra sidan Sundsvallsfjärden.
Nyårsaftonen blev som planerat, lugn och trevlig!

Baresso

publicerat i Allmänt;
Igår hämtade jag ut produkterna. 600 kr fattigare men det var det värt :)

Pepino Cactus

publicerat i Allmänt;
Pepino, ack så gott! Jag som pinade i mig vanligt vin till en början hade aldrig en tanke på att prova fruktvin. Fick ett glas av Nina på juldagen och hon blandade Pepino med fruktsoda, gott.
Ska köpa en flaska och ha på lördag. Jag längtar jättemycket tills dess. Jag, Tessan och Tess ska gå ut. Det kommer bli så roligt. Vi ska vara hos mig först, äta gott och umgås och sedan ner på stan.
Vad jag längtar!