GI Viktkoll: Expertens analys

publicerat i Allmänt, Min nya livsstil;
Jag gjorde ett test på GI Viktkolls hemsida och fick ett mejl tillbaka med följande information som är baserat på mina svar och uppgifter!
Som referens bör du veta att vi rekommenderar en långsiktig viktförändring på 0,5 kg per vecka och har du tålamod och vill ta det lugnt med viktnedgången kan du välja den fas i 3-stegsprogrammet som innehåller ungefär lika delar fett, protein och kolhydrater:Balansfasen.De som däremot följer GI Viktkolls Rivstartsprogram (fas 1) brukar däremot få ett betydligt snabbare resultat med en initial viktnedgång på uppemot 2 kg per vecka.Mittemellan dessa två faser ligger Nystartsfasen som du väljer om du vill gå ned något långsammare i vikt, men ändå uppnå GI-metodens alla positiva effekter. Nystarten är en snällare variant av Rivstarten eftersom du får äta lite mer kolhydrater.
Kommentar
Utifrån dina svar tolkar jag det som att du är motiverad att göra en livsstilsförändring som inkluderar nya kostvanor och som kommer att leda till bättre energi och en slankare midja. GI-metoden bygger på att äta och träna på ett sätt så att blodsockerkurvan är så jämn som möjligt under hela dagen. Lyckas du med det kommer din förbränning att vara hög samtidigt som du har ork och energi under hela dagen.
Du hittar alla verktyg som du behöver på GI Viktkoll. Jag och mina kollegor finns här för att hjälpa dig att komma i toppform.
Utförliga kommentarer kring frågorna
En av de viktigaste sakerna att börja med är hitta rutiner och tider för när du äter. Optimalt för ett jämnt blodsocker är att du delar upp dina måltider på tre huvudmål och kompletterar med 1-2 mellanmål under dagen. Har du problem med återkommande sötsug så brukar problemen minska om när du lyckas hålla blodsockerkurvan i balans.
Helst ska det inte gå mer än tre timmar mellan varje måltid. Frukosten är extra viktig eftersom den påverkar förbränningen och mättnadskänslan under många timmar. Tänk särskilt på få i dig protein på morgonen (ex två kokta ägg som komplement till naturell fil eller gröt). Likaså är kvällsrutinerna viktiga. Småätande i TV-soffan sent på kvällen är en av de vanligaste orsakerna till övervikt och ohälsa. Försök att inte äta något senare än tre timmar innan du ska lägga dig.
Har du en stillasittande vardag är det extra viktigt att du lägger upp en plan för hur du kan öka förbränningen genom att röra på dig lite mer. Ett enkelt knep är att du köper en stegräknare och kollar hur mycket du rör på dig under dagen. Målet är att du ska komma upp i minst 12 000 steg under en dag (det motsvarar en promenad på ca 7 km). Du kan också försöka börja gå eller cykla till jobbet. K an du kombinera konditionsträning med lite styrketräning så ökar din förbränning på sikt, samtidigt som du får en slankare kropp med mer muskelmassa.
Alkohol är något som du särskilt bör vara observant på om du vill gå ner i vikt. Alkohol innehåller mycket energi och skjuter upp kroppens normala fettförbränning. För många kan det vara en god idé att testa att ha en ”vit månad”, dvs helt utan alkohol för att testa hur kroppens förbränning förändras. Särskilt bör du undvika öl, söta likörer och drinkar som innehåller socker.
Tidigare historik av jojobantning är något som också kan ställa till det för vikten. Med GI-metoden är syftet att du hittar en kosthållning som fungerar på lång sikt och där du undviker viktpendling.
En annan viktigt faktor är stress och sömn. För de allra flesta är det faktiskt så att en timmes extra sömn kan hjälpa till både med vikten, sötsuget och humöret. Känner du dig trött p å morgnarna så är det särskilt viktigt för dig att du lägger dig i tid och ger dig själv förutsättningar att få en hög kvalité på sömnen. Undvik exempelvis allt kaffe och te som innehåller koffein efter kl 15 på dagarna.
På måndag är det dags att sätta igång. Taggad till tusen denna gång :). Jag kommer att behöva stöd från alla nära och kära.

Kommentera inlägget här :