Chokladfondant

publicerat i Allmänt;
 I morgon är det Nyårsafton och då ska det självklart bjudas på någon god efterrätt. Jag funderar på att göra chokladfondant för första gången. Passar i så fall på att inviga mina vita portionsformar.

Chokladfondant
100 g smör
150 g mörk choklad, gärna 70 %
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl strösocker
Serveras med
Färska bär och vaniljglass!
Tillagning
Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då – annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir god hur som helst!

1. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.

2. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

3. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.
Vad tror ni?
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :